Har du verkligen tänkt igenom köpet av katt?

Har du verkligen tänkt igenom köpet av katt?
Glöm bilden av den söta katten som ligger i soffan och spinner, som alltid finns där när matte/husse känner sig ensam och vill ha någon att gosa med. Alla söta kattungar växer upp till ”vanliga” katter och många kan bli problemkatter. Kattlådan stinker. Soffan är förstörd av alla klor. Det är katthår överallt och katten har börjat kissa i din säng…. Detta är vardag för många kattägare.

Har du verkligen kunskaper och tålamod för en katt?
Har du funderat över var alla hemlösa tama katter kommer ifrån? Jus precis! Kattägare som trodde det skulle vara underbart med en liten katt hemma…. Finns det allergiker i familjen, någon som inte gillar katter? Är alla i familjen med på kattköpet? Vet du hur du ska göra när du åker på semester? Enligt lagen ska en katt ha tillsyn två gånger om dagen! En katt kan bli 10-20 år och ska stanna hos dej lika länge som dina barn! I dagens läge är det nästan omöjligt att omplacera en katt. Det finns överskott av katter i Sverige genom oseriösa kattägare som inte kastrerar sina katter.

Innan du tar hem katten bör du skaffa:
Transportbur: En stor rymningssäker bur. Lägg in en filt eller en tjockare handduk som går att tvätta.

Kattlådor: Helst med lock. Ta av locket till en början så katten hittar rätt. Grundregel är en låda per katt.

Kattsand: Av bra kvalité. Gärna klumpbildande och luktreducerande. Glöm inte kattsandsspadar.

Matskålar: Inte av plast, bättre med porslin.

Foder: Köp ALDRIG billigt foder! Risken för njur/urinstenar finns. Billigare foder innehåller mycket spannmål, inget en katt vill äta. Köp foder av bra kvalité i djuraffären, självklart dyrare, men katten äter mindre. Torrfoder ska alltid stå framme, ge burkmat 1-2 gånger om dagen. Bara torrfoder kan ge urin/njurstensproblem. En katt måste dricka mycket!

Vattenskålar: Köp stadiga skålar som inte kan välta och fördela dessa lite här och var i bostaden.

Klösbrädor: Både liggande och sådana som kan hängas på t.ex dörrkarmen.

Klösträd: Större klösträd med plats för katten att sova i.

Leksaker: Aktiveringsleksaker, vippor, möss, laserpekare mm.

Vård: Första-hjälpen-kit med klosax, sårrengöring osv. Borstar/kammar är ett måste, Furminatorborstar är dyra men effektiva.

Promenad: En sele om du vill gå ut med katten. Den måste vara rymningssäker och ”gå runt magen”. ALDRIG bara halsband och koppel.

Handlingar: Skaffa en pärm för alla papper med viktiga nummer till veterinären, jourtelefon, försäkringshandlingar och vaccinationsintyg.

Lycka till med din nya katt!

Hemlösa katter kommer från okastrerade katter. Vi har kastreringskrav på förmedlade kattungar från oss. För att underlätta uppföljningen ber vi dig som kattungeköpare skicka intyget, som du får med dej vi köpet av kattunge, underskrivet av din veterinär, när din katt kastrerats.

Vårt pris på kattungar är 1000 kronor, då är katten dubbelvaccinerad, id-märkt och hälsoundersökt. Du betalar 1000 kronor vid köpet och får efter intygad kastrering tillbaka 200 kronor från katthemmet.

Kontraktet är juridiskt bindande och ger katthemmet rätten att återta katten när den inte blir kastrerad senast vid en ålder av 8 månader. Rekommenderad ålder för en kastrering är 6 månader.

OBS! Kattungar lämnas INTE UT ensamma, om det inte finns annan katt eller hund i det nya hemmet.

Jag förbinder mig att vårda katten väl, samt följa Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av katt. Detta innebär:

Tillsyn av katten skall ske minst två ggr/dag.

Katten skall få sitt behov av social kontakt tillgodosedd. Därför säljer vi inte ensamma kattungar.

Katten skall dagligen ges foder och ha fri tillgång till rent dricksvatten.

Evas katthem förbehåller sig rätten att återta katten om vår bedömning är att den inte mår bra i sitt nya hem eller förutsättningarna inte motsvaras vad som överkommits.

Vi tar alltid tillbaka en katt om problem uppstår – sker det inom tio dagar kan adoptionsavgiften återbetalas.

Katten är försäkrad i Agria vid adoptionen. Vi ser helst att du fortsätter att ha din katt försäkrad, sjukdomar, skador med påföljande veterinärbesök, kan bli mycket kostsamma.

Om du adopterar en yngre katt, som ännu inte är kastrerad, gäller absolut kastreringskrav. En kastrering skall utföras när katten blivit könsmogen vid ca 6 månader ålder.

Vid adoption förbinder du dig att hålla katten som innekatt; när katthemmet rekommenderar att katten inte ska vistas ute, om katten riskerar att skadas eller om den utsätts för annan påtaglig fara när den vistas ute, t.ex. biltrafik, en kattfientlig omgivning osv. tills katten är helt tam och ser hemmet som sitt eget hem. Normalt tar detta några veckor.

Om katten skulle försvinna är du skyldig att omedelbart kontakta katthemmet, samt efterlysa katten hos polisen, sätta upp efterlysningslappar i området, samt efterlysning i dagstidningen.

Jag accepterar att katthemmet kan göra återbesök i kattens hem. Jag är införstådd att katthemmet kan återta katten utan ersättning, om den inte sköts på ett tillfredsställande sätt.

Om jag bryter mot något av ovanstående adoptionsvillkor, äger katthemmet rätt att omgående återta katten.
I Sverige finns ca 100 000 hemlösa katter, majoriteten av dessa kommer från okastrerade katter. Därför har Evas katthem ett absolut kastreringskrav på kattungar förmedlade från oss.

Begreppet kastrering används för både hon-och hankatter. Rekommenderad ålder för kastrering är runt 6 månaders ålder.

När du adopterar en katt är den dubbelvaccinerad, chipmärkt, hälsoundersökt och försäkrad i Agria.

Du betalar 1000kr vid adoptionen och efter intygad kastrering får du 200 kr tillbaka.

Veterinären skriver på och stämplar detta intyg när katten är kastrerad och du skickar det till Evas katthem.

Kontraktet är juridiskt bindande och ger katthemmet rätt att återta katten om den inte blivit kastrerad senast vid 8 månaders ålder.
image